Dania weselne podano – obsługa i menu na wesele

Zestawy dań weselnych to kluczowy element podczas każdego przyjęcia weselnego. To właśnie dzięki nim goście są w pełni sił i bawią się do białego rana. Menu na wesele to nie tylko dania gorące na wesele oraz desery. Dania weselne powinny być również atrakcją dla oka, a nie tylko dla podniebienia.

Dania weselne podano – obsługa i menu na wesele
Wedding Reception Table Setting

Przeczytaj i oceń!

4.8/5 - (45)
Aplikacja dla par młodych Wesele z klasą

Bardzo ważna jest również obsługa kelnerska na weselu, czyli zasady zachowania kelnerów oraz sposób serwowania przez nich dań. Na co zatem zwrócić uwagę podczas ustalania szczegółów z managerem sali weselnej, jeśli chodzi o menu na wesele oraz obsługę kelnerską?

Oferty promowane

Dania weselne, których lepiej nie uwzględniać w menu na wesele

Oto lista dań, których nie polecamy serwować na przyjęciu weselnym:

  • unikaj podawania potraw z buraków, ponieważ ewentualne zabrudzenia są trudne do usunięcia. Barszcz czerwony można zastąpić zupą grzybową lub bulionem.
  • nie podawaj potraw, które często powodują niestrawność lub wzdęcia,
  • raczej unikaj podawania ciasta typu makowiec, ponieważ mak lubi osadzać się w zębach i goście mogą się nie czuć komfortowo. Podobna sytuacja jest w przypadku borówek czy jagód, które brudzą zęby,
  • nie podawaj potraw, w których wykorzystana jest duża ilość świeżej cebuli lub czosnku,
  • unikaj kulinarnych eksperymentów, np. homarów, ostryg czy krewetek w całości, ponieważ mogą być kłopotliwe w spożyciu,
  • gdy w dniu przyjęcia panuje wysoka temperatura, wybierając przekąski na wesele, unikaj surowego mięsa (tatar), sushi, ponieważ takie danie, będąc długo na stole, może szybko się popsuć.
menu weselne i winietka na stole weselnym
Unsplash

Zobacz także: Wesele w stodole – hit czy kit? Jak zorganizować uroczystość w tak nietypowym miejscu?

Menu weselne tradycyjne vs. nowoczesne

Tradycyjne menu weselne rozpoczyna się od zupy (najczęściej rosołu), następnie podawane jest ciepłe danie (mięso, ziemniaki lub kluski, surówki). Pary młode chcąc urozmaicić swoje dania weselne i dodać im trochę nowoczesnego klimatu, często wybierają na początek przystawki na zimno lub na ciepło. Coraz częściej można spotkać również zupę krem (np. z brokułów, pomidorów czy dyni) zamiast rosołu z makaronem podawane na wesele. Menu w takim wydaniu może zaskoczyć niejednego gościa!

W jaki jeszcze sposób można trochę zmodyfikować znane od lat potrawy na wesele? Zamiast standardowych ciast, możecie postawić na słodki stół, który dopasujecie stylem, a nawet kolorem do waszego przyjęcia. Warto także zadbać o owoce na wesele, które można podać na wiele oryginalnych sposobów, np. jako dodatek do fontanny czekoladowej lub jako pojedyncze deserki na wesele. Natomiast tradycyjny wiejski stół możecie zaproponować w innej formie – np. stołu sushi.

obsługa weselna
Unsplash

Zobacz także: Wesele pod namiotem – wady, zalety i koszty

Obsługa kelnerska – to ona zapadnie w pamięć waszym gościom!

Podczas spotkania z managerem sali weselnej, warto poruszyć temat obsługi kelnerskiej i dopytać o kilka kwestii – np. czy zespół jest doświadczony, zgrany i czy dobrze zna obiekt. Jeżeli planujecie catering weselny, nie zapomnijcie również porozmawiać o obsłudze kelnerskiej. Praca kelnerów podczas przyjęcia na kilkadziesiąt lub więcej osób to wyzwanie logistyczne – każdy z gości chce czuć się dobrze obsłużony i zaopiekowany, więc profesjonalne podejście do tego tematu jest bardzo ważne. Dlaczego znajomość miejsca przez obsługę jest tak istotna? Pierwszą osobą, do której gość weselny zwróci się o pomoc, np. z pytaniem o drogę do toalety, będzie prawdopodobnie właśnie kelner.

Osoby pracujące w obsłudze wesela powinny cechować się nienaganną kulturą osobistą. Warto także, aby ich wygląd wyróżniał się na tle weselników – by goście z łatwością wiedzieli do kogo zwrócić się z danym pytaniem czy prośbą. Do zadań obsługi kelnerskiej, oprócz serwowania dań ciepłych, jest również dbanie o stoliki, czyli wymiana zastawy, wypalonych świec, serwetek, czy uzupełnianie zimnych przekąsek i deserów. Liczba osób zajmujących się obsługą kelnerską na weselu również ma znaczenie. Mówi się, że standardem jest, kiedy jeden kelner przypada na 10-15 gości. W przypadku okrągłych stołów, najlepszym rozwiązaniem jest, kiedy każdy obsługuje jeden kelner.

Oceń artykuł!

4.8/5 - (45)

Patrycja Guzik

Patrycja Guzik

Branża ślubna nie ma przed nią tajemnic. Od lat z zamiłowaniem śledzi najnowsze trendy weselne, wykorzystując je, aby ułatwić parom młodym przygotowania do tego wyjątkowego dnia. Pasjonatka kina i literatury. W wolnych chwilach najchętniej oddaje się lekturze książek ulubionych autorów m.in. Érica Emmanuela Schmitta, Carlosa Ruiza Zafóna czy Joanny Chmielewskiej.

Więcej artykułów autora Patrycja Guzik
Portal ślubny Wesele z klasą al. Wojciecha Korfantego 138 40-156 Katowice, śląskie

Ankieta

Zobacz więcej ankiet
Zobacz więcej ankiet
Aplikacja: Planer ślubny - odliczanie dni do ślubu
google-play
appstore