• Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą

Przystawki na zimno i na ciepło na wesele – jakie wybrać?

Przystawki na zimno i na ciepło na wesele – jakie wybrać?

Dobrze skomponowane menu weselne to zdecydowanie jeden z ojców sukcesu udanego wesela. Szczególnie ważne są dania główne, jednak nie można również zapominać o przekąskach. Jakie przystawki na zimno na wesele wybrać i ile powinno ich być?

To wbrew pozorom nie jest łatwe pytanie, szczególnie jeśli parze młodej zależy na tym, aby zaskoczyć gości lub jeśli wśród zaproszonych pojawiają się weganie lub wegetarianie. Pierwsi nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jajek czy miodu, drudzy nie spożywają mięsa. Choć z pewnością będą w mniejszości, nie można zapominać również o gościach z bardziej nietypowymi potrzebami. Właśnie dlatego menu weselne powinno zawierać kilka pozycji, które będą odpowiednio zróżnicowane. Dotyczy to dań głównych, ale także różnego rodzaju przekąsek. Jeśli zatem planujecie słodki stół – wybierzcie również desery nieco bardziej fit. Warto również zwrócić uwagę na przystawki na zimno na wesele, a także na to, jakie przystawki na ciepło zawsze cieszą się dużą popularnością. 

Przystawki na zimno na wesele – na stołach czy z boku?

To jedno z pierwszych pytań, które zadaje sobie wiele par młodych. Oczywiście postawienie przystawek na stołach jest przede wszystkim wygodne dla gości, którzy nie muszą w poszukiwaniu przysmaków wędrować po całej sali. Jeśli jednak nie chcecie, aby wasze stoły były całe zastawione jedzeniem, ponieważ marzycie o jakiejś wyjątkowej dekoracji, bez problemu możecie połączyć jedno i drugie.

Na stołach ustawcie jedynie część z przekąsek, reszta niech pojawi się na specjalnych stołach tematycznych. Wiejski stół i słodki stół to oczywiście najbardziej popularne propozycje. Możecie jednak wyjść nieco poza schemat i zrobić na przykład stół sałatkowy lub stół rybny i w tym przypadku nie mówimy jedynie o sushi, ale również o różnego rodzaju śledziach w zalewie, które idealnie nadają się na zakąskę do alkoholu. Specjalne przystawki na zimno na wesele ustawcie na dodatkowych ławach, ciepłe niech zostaną zaserwowane na główne stoły. Pamiętajcie również o tym, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ bardzo często jedzenia na weselach jest zbyt dużo. 

Przystawki na zimno na wesele
Unsplash

Zobacz także: Nie wybraliście jeszcze tortu? Sprawdźcie najlepsze oferty w naszym katalogu dotyczące tortów weselnych!

Jakie przystawki na zimno na wesele wybrać?

Przy odpowiednio dobranych potrawach wielu gości zastanawia się nad tym, jak zachować się przy stole, aby nie wyjść na łakomczucha! Zazwyczaj na weselach pojawiają się te same zimne przekąski, które jednak niezmiennie cieszą się dużą popularnością, dlatego z pewnością nie warto rezygnować z:

  • deski serów,
  • deski mięs,
  • sałatki warzywnej,
  • sałatki królewskiej,
  • sałatki greckiej,
  • ryby po grecku, 
  • zimnych nóżek.

Oczywiście to nie oznacza, że tylko na tego typu przystawkach należy się skupić. Tutaj możecie nieco bardziej zaszaleć i na przykład część potraw dobrać do motywu. A może zaserwować gościom mini pizzerinki? Taka przekąska jest idealna na ciepło i na zimno. Jak zatem wyjść poza schemat? Spróbujcie tych przystawek:

  • koreczki z oliwkami,
  • pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego,
  • sałatka nachos,
  • jajka faszerowane,
  • grissini z szynką parmeńską,
  • sałatka z mozzarellą i pomidorem,
  • bruschetty,
  • sałatka zawinięta w ogórek,
  • tortille sakiewki,
  • sajgonki.
Koreczki z bekonu jako przystawki na zimno na wesele
Pexels

Przystawki na zimno na wesele – przepisy

Sami zajmujecie się organizacją swojego wesela i macie zupełną dowolność w doborze menu? A może nawet część potraw przygotowujecie własnoręcznie? Jeśli tak właśnie jest, zobaczcie przepis na dwie szybkie przystawki na zimno na wesele. Jedna z nich idealnie nada się również dla wegan!

Sałata zawinięta w ogórek

  • zielony ogórek,
  • mix sałat,
  • suszone pomidory,
  • prażony słonecznik,
  • marynowany czosnek,
  • oliwa z oliwek.

Umyj zielonego ogórka i za pomocą obieraczki pokrój go na cienkie plastry przez całą długość. Zwiń plaster ogórka tak, aby tworzył okrąg i zabezpiecz go wykałaczką. W osobnej misce zmieszaj mix sałat, pokrojone suszone pomidory, marynowany czosnek i uprażony słonecznik. Wszystko to wymieszaj z oliwą z oliwek, do której możesz dodać różnego rodzaju zioła, tak aby stworzyć sos. Do okręgów stworzonych z ogórka, nałóż wymieszaną sałatkę. 

Bruschetty na zimno

  • pomidory zielone, 
  • pomidory żółte,
  • pomidory czerwone, 
  • czosnek,
  • oliwa,
  • parmezan,
  • bagietka włoska.

Bagietkę włoską pokrój na plasterki. Na patelni przesmaż pokrojone w kostkę pomidory z czosnkiem i odrobiną oliwy. Smaż nie więcej niż 5 minut, tak aby pomidory nieco zmiękły, ale żeby nie odeszła od nich skórka. Po wystygnięciu na każdą kanapkę nałóż porcję pomidorów i posyp startym parmezanem. 

Sakiewki z farszem jako przystawki na wesele
Unsplash

Zobacz także: Tort weselny – jaki wybrać? Zobacz najmodniejsze modele i najczęściej wybierane smaki! Sprawdź, jak duży powinien być tort w zależności od ilości gości

Jakie przystawki na wesele na ciepło wybrać?

Przystawki na ciepło mogą wydawać się niepotrzebne, szczególnie jeśli w menu pojawia się wiele dodatkowych ciepłych potraw. Wiele par młodych podobnie myśli o słodkościach i o tym, że ciasta na wesele nie są potrzebne, jeśli jest słodki stół. Jednak, jak już wspominaliśmy, warto zdecydować się na różnorodność i na przykład zrezygnować z niektórych zimnych przystawek, a w zamian zaserwować:

  • mini pizzerinki,
  • bruschettę na ciepło,
  • mini krokiety na ciepło,
  • mini burgery,
  • tartaletki z nadzieniem owocowym lub mięsno-warzywnym,
  • grillowane warzywa,
  • mini tortille,
  • farsz zasmażany w cukinii.
Pizza w małych kawałkach
Unsplash

Przystawki na ciepło na wesele – przepisy

Jakie przystawki na ciepło na wesele można wykonać zupełnie samemu? Oto przepisy na mini tortille:

Mini tortille

  • mielone mięso wołowe,
  • papryka,
  • kukurydza,
  • cebula, 
  • czosnek,
  • czerwona fasola,
  • pomidory w puszce,
  • przecier pomidorowy,
  • pasta z ostrych papryczek,
  • ser mozzarella.

Na patelni przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wrzuć przyprawione mięso mielone (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany). Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku przyprawami, pastą z papryczek i przecierem. Weź mały placek tortilli, posyp go startą mozzarellą i nałóż farsz. Zwiń placek w rulon i zabezpiecz wykałaczką.

Oceń artykuł

Ankieta

Zobacz więcej ankiet
Zobacz więcej ankiet