Słodki stół – znakomita atrakcja dla dzieci i dorosłych!

Słodki stół – znakomita atrakcja dla dzieci i dorosłych!

słodki stół
Envato

Przygotowania do wesela trwają pełną parą. Wszystko dopięte niemal na ostatni guzik, a Ty wciąż zastanawiasz się, jak miło zaskoczyć swoich gości? Wybierz słodki stół, a podbijesz serca nawet najbardziej wybrednych czy najmłodszych uczestników wesela.

Obecnie słodki stół coraz częściej przygotowywany jest przez pary młode dla gości i na stałe wpisuje się w listę atrakcji na wesele. Przyciąga smakiem i wyglądem – może wspaniale urozmaicić zarówno dekorację sali, jak i menu weselne.

Słodki stół na wesele znakomitą atrakcją

Słodki stół (inaczej z ang. candy bar) to przestrzeń stołu lub ławy, na której znajdują się różnego rodzaju słodkości dla gości weselnych. Wyróżnia go przede wszystkim piękna aranżacja kolorów potraw i ozdób, które nie tylko doskonale smakują, ale również atrakcyjnie wyglądają. Słodki stół powinien być spójny z motywem przewodnim, w jakim organizowane jest wesele. Ważny jest dobór zarówno konkretnych pyszności, jak i odpowiednia ich ekspozycja i udekorowanie.

Choć słodki stół najczęściej wykorzystywany jest na wesele, to jednak może być również znakomitym urozmaiceniem innych przyjęć okolicznościowych, także dla dzieci np. urodziny czy kinderbale. To właśnie dla najmłodszych uczestników uroczystości wydaje się być on najlepszą atrakcją. Uwielbiają go jednak również dorośli, którzy w przerwie między głównymi posiłkami lubią przekąsić małe słodkie co nieco.

Słodki stół doceniany jest także przez panie dbające o linię. Znajdują się na nim najczęściej małe porcje, na wzór tak zwanego menu degustacyjnego, dzięki czemu można spróbować wielu słodkości nie obawiając się przy tym zbytnio o kalorie.

Co znajdziemy na słodkim stole?

Słodki stół to przede wszystkim wypieki – ciasta, torciki czy babeczki. Często wykorzystuje się także mini muffinki ozdobione zgodnie z dominującym motywem przewodnim wesela. Relatywnie niedrogie, ale równie smaczne są bezy i ptysie. Bardzo efektowną dekorację stanowią tzw. cakepops’y – małe ciasteczka na patyczkach przypominające popularne lizaki. Uwielbiane przez najmłodszych uczestników wesela są także draże, żelki, pianki i makaroniki.

Na słodkim stole często znajdują się też świeże owoce, które są dobrą alternatywą dla słodyczy i przynoszą gościom orzeźwienie. Dla osób dbających o linię można przygotować małe słoiczki z granolą, koktajle oraz musy owocowe. Dodatkiem do słodkości i owoców są mini napoje np. lemoniada. Bardzo ważne jest, by wszystkie elementy słodkiego stołu ze sobą współgrały i były ładnie ułożone.

Hitem słodkiego stołu może być także czekoladowa fontanna. Smak czekolady doskonale komponuje się ze świeżymi owocami, piankami i cakepopsami. Do tego widok płynącej czekolady jest dość efektowny i niesamowicie pobudza zmysły!

Uzupełnieniem elementów znajdujących się na słodkim stole powinno być małe menu lub etykietki z opisem, tego, co zostało przygotowane, najlepiej ze wskazaniem poszczególnych alergenów (np. mleko).

Słodki stół – cennik

Koszt przygotowania słodkiego stołu na weselu uzależniony jest przede wszystkim od liczby smakołyków, które chcemy na nim uwzględnić, a także skali wesela. Ceny wahają się od 20 zł do nawet 100 zł i więcej za osobę. Chcąc zamówić słodki stół warto porównać ofertę i cennik okolicznych firm i cukierni. Średni koszt zamówienia takiego stołu w profesjonalnej firmie to około 3000 zł, jednak słodki stół bardzo często wykonywany jest na indywidualne zamówienie, w przypadku którego cena pozostaje do ustalenia.  

Słodki stół może być również z powodzeniem przygotowany przez parę młodą samodzielnie lub z pomocą bliskich, obniżając tym samym koszty wesela. Koszty generować będą przede wszystkim produkty użyte do wykonania smakołyków oraz jednorazowe naczynia. Pomocne mogą być druhny oraz wasi rodzice, dla których przygotowanie takiej atrakcji stanowić będzie wyzwanie. Jedna osoba może przygotować np. muffinki, inna cakepopsy, natomiast rodzice upiec ciasta, które następnie pokrojone zostaną na małe kawałeczki. Do tego owoce, piękna dekoracja i słodki stół idealnie uzupełni wasze wesele niskim kosztem.

Podsumowując, wybierając atrakcje na weselewarto rozważyć przygotowanie słodkiego stołu. Relatywnie niedużym kosztem można zarówno zadbać o element dekoracji przestrzeni, jak i sprawić dużą radość zaproszonym gościom. Słodki stół stanowi dobrą przeciwwagę również dla innych atrakcji, takich jak open bar z drinkami czy tradycyjny, weselny wiejski stół. Z pewnością jest on poprzez swój charakter i dekorację bardzo efektowny, zarówno podczas samego wesela, jak i na pamiątkowych zdjęciach. Możecie być pewni, że wasi goście go docenią, a dla was stanie się pierwszym krokiem do zrealizowania życzenia słodkiego i miłego… małżeńskiego życia! 😊

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz