Czym kierować się wybierając menu weselne? Wedding Planner radzi!
Jak już powszechnie wiadomo udane wesele to suma kilku czynników, m.in. dobra muzyka, obecność najbliższych oraz pyszne jedzenie, które zadowoli wszystkich. I tu pojawia się nie lada wyzwanie. Pary młode są coraz bardziej świadome swoich wyborów oraz stawiają ja oryginalność i kreatywność. Jak zatem skomponować menu, aby dogodzić zarówno swojemu podniebieniu, jak i gości?
Przeczytaj i oceń!
W pierwszej kolejności zapoznajcie się z ofertą lokalu, w którym organizujecie wesele. 😉 Zobaczcie, czy oferuje kilka pakietów menu, czy musicie sami wszystko od początku komponować. Jeśli macie gotowe pakiety zwróćcie uwagę, czym one się różnią. Przede wszystkim na pewno będzie to cena. Może być ona zależna m.in. od ilości dań ciepłych i zimnych do wyboru lub też od ich rodzaju. Przykładowo menu w tej samej cenie i tej samej ilości dań różni się wyborem mięsa i dodatków.
Rozmowa z szefem kuchni
Jeśli nie macie gotowych pakietów i całe menu komponujecie od zera, polecam spotkanie z szefem/szefową kuchni. Taka osoba najlepiej doradzi Wami, jak dobrać smaki oraz co zrobić, aby skomponować składniki potraw w taki sposób, by wszystko do siebie pasowało. 👩🍳 Decydując się na przystawkę, niech będzie ona lekka. Jeśli do kolacji głównej wybieracie zupę pomidorową, nie powielajcie smaku w sosie – wybierzcie wtedy np. grzybowy.
Czasami również pary młode do wybranego pakietu chcą dodać którąś z pozycji z innego lub zaproponować coś od siebie. W takich okolicznościach zapytajcie, czy jest taka możliwość i jaka jest dopłata do ceny całkowitej.
Zwróćcie uwagę również na to czy propozycje menu zawierają w sobie słodkości takie jak ciasta, candy bar lub tort. 🍰 Jeśli te propozycje przypadną Wam do gustu, jest to dla Was ułatwienie logistyczne w dniu wesela. Upewnijcie się również, żeby stały one na oddzielnym bufecie, a nie wśród wędlin i serów. Idealne miejsce na ciasta jest np. przy ekspresie do kawy.
Kolejna kwestia to region, w jakim organizujecie wesele. Powszechny rosołek i schabowy, chociaż nadal jedno z najpopularniejszych dań, często nie jest już w ogóle brane pod uwagę. Warto pomyśleć o wyborze na danie główne potrawy będącej przysmakiem regionu, np. ryby na Warmii i Mazurach.
Przebieg przyjęcia
Przy wyborze menu weźcie pod uwagę również przebieg całego przyjęcia. Przede wszystkim na pewno to, o której planujecie ślub i o której rozpocznie się pierwszy posiłek. ⏰ Następnie czy macie jakieś atrakcje i w jakiej ilości. Nie zapomnijcie o torcie. Kiedyś popularne było podawanie go o 0.00. Teraz powszechna jest godzina 21.00-22.00, a nawet zaserwowanie go w formie deseru po głównym daniu. Na koniec, do której trwa wesele. Po co to wszystko? Jeśli macie 6-7 dań, dużo atrakcji, tort, podziękowania oraz toasty, możecie mieć mało czasu na zabawę. Zapytajcie managera lokalu, czy jest możliwość podawania dań ciepłych w bufetach oraz uzupełnianie ich do ustalonej godziny. I chociaż nie każdemu na początku może spodobać się taka forma serwowania potraw, finalnie goście są zadowoleni. Na stołach jest czysto, każdy może sobie nałożyć tyle jedzenia, ile chce, a co więcej dużo mniej jedzenia się marnuje.
Same ciepłe i zimne posiłki to jedno. A co z atrakcją typu wiejski lub rybny stół albo stacje live cooking? Jeśli takowe planujecie pomyślcie o zmniejszeniu liczby dań w bufetach lub zrezygnujcie z 1 dania ciepłego (jeśli macie gotowanie na żywo).
Specjalna dieta
Gdy wybraliście już menu, dopytajcie gości, czy są na specjalnej diecie lub czy mają określone preferencje żywieniowe. 🥗 Będą to na przykład dieta wegetariańska i vegańska, diety bezglutenowe i bezlaktozowe (tutaj koniecznie dopytajcie, czy ktoś nie je glutenu z zasady czy faktycznie jest na niego uczulony, ponieważ jest to zasadnicza różnica). Może się również zdarzyć, że któryś z Waszych gości preferuje dietę bezmięsną, ponieważ zakazuje mu tego religia. Taką prośbę należy jak najbardziej uszanować.
Na koniec zapytajcie koniecznie, co się dzieje z jedzeniem, które zostało po weselu. Większość lokali przekazuje je młodej parze i gościom. Jeśli natomiast nie jesteście w stanie zabrać jedzenia, spróbujcie wcześniej umówić się np. z ośrodkiem dla bezdomnych, aby przekazać je w dobre ręce.
Oceń artykuł!