Kulinarne atrakcje na weselu – czym zaskoczyć gości. Wedding planner radzi.
Na podium priorytetów w organizacji ślubu i wesela było, jest i na pewno będzie, jedzenie 🥘. Wszak kto by sobie potrafił wyobrazić całą noc zabaw, rozmów i tańców bez smacznego i treściwego posiłku. W zależności od tego, gdzie organizujemy swój dzień ilość, rodzaj oraz forma posiłków na pewno będą się różnić. W jednym hotelu będzie ich 6, każdy oddzielnie serwowany, do tego zimna płyta i słodkości. W innym będzie to danie główne, 3 posiłki podawane do bemarów i zupa po oczepinach. I tak jak kiedyś posiłek na weselu był czymś oczywistym, tak teraz niekiedy jest on również jedną z form atrakcji. Pary młode potrafią zrezygnować z 1-2 posiłków w karcie menu na rzecz czegoś oryginalnego i unikatowego. Czym więc możemy zaskoczyć gości? 🎉
Przeczytaj i oceń!
W pierwszej kolejności weźcie pod uwagę to, jaką macie formę przyjęcia i czy dana atrakcja kulinarna będzie do niej pasować. Przyjrzyjcie się swojej liście gości i przemyślcie, czy na pewno będzie ona dobrym wyborem. Pomyślcie również o całej kreacji przyjęcia – czy dana atrakcja nie zaburzy np. dekoracji.
Owoce morza
Spróbujcie owoców morza 🐟. Jeśli organizujecie wesele w klimacie śródziemnomorskim, w marynarskim stylu lub gdzieś w pobliżu plaży, taki stół będzie świetnym nawiązaniem do motywu przewodniego. Dodatkowo jest świetnym rozwiązaniem dla gości niejedzących mięsa. Świeże ryby, krewetki lub nawet dodatki sushi są też doskonałą przekąską między posiłkami.
Food truck
Wschodzącym trendem są food tracki . Nie musimy się tutaj ograniczać jedynie do samego jedzenia. Rodzajów food trucków jest mnóstwo — od meksykańskich przez zapiekanki, a także kawowe. Ich właściciele zadbali o fantastyczny design oraz kartę menu. Kuchnia włoska 🍝, kilkanaście rodzajów pizzy, hamburgery, słodkości, kuchnia indyjska i do tego świetny wygląd gwarantują doskonałą atrakcję, którą można zapewnić gościom na przykład w strefie chillout.
Bar sałatkowy
Bary sałatkowe, czyli nie dość, że pysznie to i zdrowo. Mamy tu ogromne pole manewru. Możemy postawić na warzywa 🍆🥕 surowe, gotowane, na parze czy też grillowane. Do sałatek będą pasowały różne sosy czy też krakersy. Tego typu atrakcja sprawdzi się idealnie latem, kiedy mamy sezon na świeże warzywa.
Wiejski i słodki stół
Wiejskie i słodkie stoły, czyli klasyka gatunku. Oba rodzaje od wielu lat królują w propozycjach menu, a w niektórych obiektach są one ich stałą propozycją. Na wiejskim stole znajdziemy nie tylko różnego rodzaju swojskie wędliny 🍖, ale i smalec, ogórki czy też chlebek, często własnej roboty. Słodkie stoły zawsze są bogate w przepyszne i kolorowe monoporcje, takie jak popularne makaroniki, deserki czy też ciasta 🍰 – serniki, szarlotki i bezy. Tak, jak wiejski stół jest atrakcja często regionalną, tak słodkie stoły możemy przygotować w określonym kolorze lub motywie przewodnim wesela.
Live cooking
Live cooking czy gotowanie na żywo. Fantastyczna atrakcja, często zastępująca jeden z ciepłych posiłków. Tutaj również mamy możliwość wyboru określonego rodzaju kuchni, jakiej będziemy kosztować.
Kąciki z napojami
Kąciki z napojami, od alkoholi po lemoniady. Elegancki stół z whisky, orzeźwiający aperol 🍹, barista czy też kącik herbaciany. Możemy tutaj również nowość tego sezonu, czyli samoobsługowe barmixy, które oferują do kilku rodzajów drinków (nawet bezalkoholowych), które otrzymujemy po naciśnięciu odpowiedniego guzika.
Atrakcje kulinarne są doskonałym rozwiązaniem dla wszelkiego rodzaju przyjęć, nieważne czy kameralnych, czy tych dużych na ponad 200 osób. Jest to atrakcja nie tylko smaczna, ale i oryginalne urozmaicenie menu.
Oceń artykuł!