• Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą

Fontanna czekoladowa – słodka atrakcja na wesele

Redakcja
Fontanna czekoladowa – słodka atrakcja na wesele

Fontanna czekoladowa to ciekawa atrakcja na wesele, która często pojawia się przyjęciach weselnych. Wbrew pozorom przypada do gustu nie tylko dzieciom, ale także pozostałym gościom. To nie tylko ładna, ale też smaczna atrakcja weselna. Jak poradzić sobie z jej zamówieniem na własne wesele?

Na rynku mamy sporo firm, które wynajmują fontanny czekoladowe. Co zatem należy wiedzieć szukając tej odpowiedniej?  Jaka powinna być fontanna czekoladowa? Jakie przekąski i ile czekolady do niej zamówić?

Rodzaj czekolady dobierz do smaku przekąsek

Deserowa, mleczna i biała – to najpopularniejsze rodzaje czekolady. Istnieją oczywiście także czekolady smakowe, jednak cieszą się zdecydowanie mniejszą popularnością. Do fontann używa się czekolad wysoko płynnych, dlatego ich smak różni się od tradycyjnej czekolady. Deserowa jest neutralna w smaku, a mleczna słodka. Mimo to, a może dlatego właśnie czekolada mleczna wybierana jest najczęściej ze względu na dobrze zbilansowaną słodycz. Ponadto, jako jedyna będzie pasować do każdego rodzaju przekąsek. Czekolada deserowa i gorzka mają większą zawartość kakao. Czekolada biała czy smakowa będzie pasowała na mniejsze przyjęcia lub jako dodatek do większej fontanny z czekoladą mleczną.

Przed wybraniem konkretnej firmy, dowiedzcie się, jaką czekoladę wykorzystuje ona do swoich fontann. Najlepszymi czekoladami są produkowane w Belgii pastylki, które rozpuszczają się już w niskich temperaturach. Zapytajcie o producenta czekolady – to powie już dużo o jej jakości. Poczytajcie na forach internetowych, jakie opinie wystawiają osoby, które kosztowały danej czekolady.

Wielkość ma znaczenie – czyli jak dobrać fontannę do ilości gości na weselu?

To fontannę dobiera się do ilości osób zaproszonych na wesele, nie odwrotnie. Zamawianie większej niż potrzeba fontanny jest nieekonomiczne, za małej – nierozsądne, bo część gości może być rozczarowana tym, że dla nich „słodkiej przyjemności” nie wystarczyło.

Zanim więc zamówicie fontannę czekoladową, dobrze określcie liczbę zaproszonych gości. Do niej bowiem trzeba dobrać odpowiednią ilość czekolady. Każde 2,5 kg czekolady wystarczy dla około 50 osób. Do ilości zamówionej czekolady wynajmujący dobiera wielkość urządzenia.
Większe urządzenia mają większą pojemność, a co za tym idzie minimalna ilość czekolady potrzebna do uruchomienia jest proporcjonalnie większa. Np. dla 2,5 kg zamówionej czekolady idealna będzie fontanna o wysokości około 40 cm, dla 5 kg około 80 cm. Czekoladę zawsze można uzupełnić w czasie pracy urządzenia. Jednak zazwyczaj wyliczone kilogramy czekolady wystarczą na 6 godzin działania fontanny.

Wielkość fontanny czekoladowej należy dobrać do ilości niezbędnej czekolady. Nie warto tracić pieniędzy na wysoką fontannę, jeżeli na przyjęcie wystarczy fontanna średniej wielkości. Firma wynajmująca urządzenie powinna wiedzieć, jaka fontanna czekoladowa jest odpowiednia do konkretnej liczby osób, nie bójcie się więc pytać.

Tanio czy za drogo? – koszt wynajęcia fontanny

Przy wyborze usługodawcy nie zawsze warto sugerować się niską ceną usługi. Część firm rozbija koszty wynajmu fontann czekoladowych na elementy składowe:

  1. wynajem samego urządzenia,
  2. koszt obsługi 
  3. koszt zapewnienia przekąsek (tych, które mają być maczane w czekoladzie)
  4. dodatkowe dekoracje – np. kwiaty lub carving wokół fontanny lub podświetlany podest pod fontannę czekoladową – zmieniające się podświetlenie w połączeniu z blaskiem płynącej czekolady daje niesamowite wrażenie.

Taka praktyka nie ma logicznego uzasadnienia. Nie trzeba bujnej wyobraźni, by wiedzieć, jak wyglądałby stół, na którym jest eksponowana fontanna, po paru godzinach pracy urządzenia, gdy nie ma przy niej pracownika. Nie trzeba też pytać o sens wynajmu samej fontanny bez przekąsek. Niska cena jest więc czasem tylko z pozoru niewielka.
Zapytajcie czy cena, którą proponuje firma, to cena netto (dla przedsiębiorcy) czy brutto. Poproście o tę drugą z doliczonym podatkiem VAT, bo to faktyczny koszt wynajmu fontanny czekoladowej.

Fontanna czekoladowa z obsługą czy bez?

Ważną kwestią jest profesjonalna obsługa fontanny. Większość restauracji niechętnie przyjmuje odpowiedzialność za obsługę urządzenia. Dlatego zamówcie fontannę wraz z obsługą – dla swojego komfortu, bezpieczeństwa gości i porządku na sali wesele.

Zalet wynajęcia urządzenia wraz z obsługą jest wiele. Przede wszystkim stałe utrzymanie porządku. Wyobraźcie sobie pływające przekąski w misie fontanny, pozostawione talerzyki ubrudzone czekoladą oraz gromadkę dzieci wkładających rączki do fontanny. Czynników jest bardzo wiele, zarówno tych estetycznych, jak i związanych z bezpieczeństwem. Dlatego oszczędności związane z rezygnacją z obsługi nie są uzasadnione.

Owoce to najczęściej wybierane przekąski

Wybór przekąsek należy do Was, jednak najczęściej stosuje się owoce sezonowe: truskawki, ananasy, banany, melony, kiwi, jabłka, winogrona, brzoskwinie, śliwki. Chętnie sięga się także po przekąski suche: wafelki, kruche ciasteczka, biszkopty, rurki, pianki marshmallow. Warto jednak sprawdzić, czy dana firma potrafi doradzić w doborze przekąsek. Bądźcie czujni, ponieważ bywają one dodatkowo płatne. Dowiedzcie się, czy możecie zorganizować je sami.

Nie zatrzymujcie się przy jednej ofercie. Zapytajcie o wynajęcie fontanny czekoladowej w kilku miejscach. Może traficie na lepszą czekoladę albo na korzystniejszą kwotowo ofertę.

Ankieta

Zobacz więcej ankiet
Zobacz więcej ankiet
Aplikacja: Planer ślubny - odliczanie dni do ślubu