Zaplanuj idealne menu weselne! Czym się sugerować?

Zaplanuj idealne menu weselne! Czym się sugerować?

menu weselne - jedzenie dla gości
Unsplash

Po zaręczynach zaczyna się wielkie planowanie ślubu i wesela. Okres ten dla każdej pary młodej jest stresujący i zachwycający zarazem. Aby wszystko poszło po naszej myśli, należy zwrócić uwagę na wiele szczegółów, takich jak: stroje, dekoracje, prezenty dla gości i oczywiście menu weselne.

Wielu gości uważa, że bez dobrego jedzenia nie ma prawdziwego wesela. Jak zatem wybrać menu weselne, aby spodobało się nawet najbardziej wymagającym gościom? Z ilu potraw powinno się składać i czy koniecznie musi być tradycyjne?

Propozycje menu weselnego

Każda z sal ma swoje własne propozycje menu weselnego, które są bardziej i mniej rozbudowane. Najczęściej spotykane potrawy to: rosół, kluski śląskie, pierś z kurczaka czy rolady śląskie.

Idealne menu weselne powinno zawierać w sobie zarówno tradycyjne potrawy, jak i te nieco bardziej nietypowe. Dlatego nie warto bać się zup w postaci kremów czy ryb, ponieważ goście weselni lubią spróbować czegoś nowego. Zazwyczaj menu weselne zawiera od 5 do 7 potraw ciepłych oraz zestaw zimnych przystawek. Dochodzą do tego ciasta, owoce i naturalnie deser. Jeśli wesele przewidziane jest na dwa dni, w poprawiny goście mogą się spodziewać części potraw z dnia pierwszego oraz pewnych dodatków.

Co ważne, nie warto kierować się zasadą „im więcej, tym lepiej”. Przede wszystkim należy skorzystać z doświadczenia managera sali i szefa kuchni, którzy doradzą, ile potraw, mięs czy ciepłych dań będzie wystarczających dla zaproszonych gości.

menu weselne - stoły weselne
Unsplash

Zobacz także: Wciąż poszukujesz sali weselnej? Postaw na sprawdzone miejsce!

W ostatnich latach wyjątkowo popularne stały się dodatkowe bufety/stoły, na których goście znajdą różne smakołyki. Wśród najczęściej spotykanych propozycji pary młode mogą znaleźć:

  • stół wiejski,
  • stół słodkości,
  • stół z owocami morza,
  • stół sushi,
  • stół z nalewkami.

O czym jeszcze warto pamiętać podczas tworzenia menu weselnego? Jeśli wśród gości są weganie lub wegetarianie, można poprosić managera sali o wprowadzenie zmian do menu tych osób. To, czy będzie to dodatkowy koszt, zależy od zasad panujących w danej sali weselnej.

Warto również zastanowić się nad tym, o której rozpocznie się obiad. Zależy to oczywiście od tego, czy wybraliśmy ślub cywilny czy ślub konkordatowy. Jednak wszystko powinno zostać tak zorganizowane, aby goście po przyjeździe na salę nie musieli czekać kolejnych dwóch godzin, zanim zostanie podany posiłek.

panna młoda przy stole weselnym
Unsplash

Menu weselne – koszty

Ile kosztuje jeden talerzyk? Zależy to od kilku czynników, które wpływają na ostateczną wysokość rachunku. Przede wszystkim patrzy się na to, czy wesele jest jedno- czy dwudniowe. Dodatkowo dochodzi liczba wybranych potraw i dodatków. Najczęściej za jednego zaproszonego gościa na weselu jednodniowym płaci się od 150 do 190 złotych. Jeśli chodzi o wesela dwudniowe, kwota ta coraz częściej oscyluje między 220 a 300 złotych.

Przed wybraniem sali weselnej warto dowiedzieć się, czy w koszty menu weselnego wliczone są również opłaty za ciasto, tort ślubny, napoje, kawę, herbatę czy alkohol. Zazwyczaj napoje alkoholowe para młoda musi kupić dodatkowo.

W przypadku dużej liczby gości niektóre sale weselne obniżają koszt jednego „talerzyka”, zatem ostateczna cena może być również związana z liczbą zaproszonych na wesele.

Zobacz także: Co powinno znaleźć się w niezbędniku panny młodej?

Wzór menu weselnego

Czego nie może zabraknąć w każdym menu weselnym? Podpowiadamy, które potrawy obowiązkowo powinny znaleźć się na stole, a które można dobrać, aby nieco urozmaicić jadłospis.

Zupy:

  • rosół z kury
  • żurek
  • flaczki
  • krem z pomidorów
  • krem z brokułów
  • krem z grzybów
  • kwaśnica

Mięsa:

  • rolady śląskie
  • schab panierowany
  • kotlet z piersi kurczaka
  • kotlet de volaille
  • podudzia i pałeczki z kurczaka
  • polędwica

Dodatki do mięsa:

  • ziemniaki gotowane w wodzie
  • kluski śląskie
  • frytki
  • talarki
  • kapusta kiszona
  • kapusta zasmażana
  • buraczki
  • warzywa na parze
  • bukiet świeżych surówek
propozycje potraw dla gości weselnych
Pexels

Dodatkowe dania na ciepło:

  • barszcz czerwony z krokietami
  • strogonow
  • zupa gulaszowa
  • barszcz czerwony z pasztecikami
  • bigos
  • gołąbki
  • szaszłyki
  • golonka z kapustą

Zimne przekąski:

  • deska mięs pieczonych
  • wędliny
  • deska serów
  • sałatka grecka
  • sałatka warzywna
  • sałatka po królewsku
  • sałatka pieczarkowa
  • galaretka drobiowa
  • różne odmiany śledzia
  • ryba po grecku
  • zimne nóżki wieprzowe
  • pieczywo
  • masło

Dania wegetariańskie

  • deska serów
  • camembert na ciepło z żurawiną
  • bulion warzywny
  • cannelloni warzywne
  • sałatki warzywne
  • sałatki owocowe
  • placki ziemniaczane
  • pierogi ruskie

Napoje

  • soki owocowe: pomarańczowy, jabłkowy, owoce mieszane
  • woda niegazowana
  • woda gazowana
  • napoje gazowane
  • kawa
  • herbata
  • napoje alkoholowe

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz