• Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą
  • Wesele z Klasą

Czy warto zdecydować się na wiejski stół na weselu?

Redakcja
Czy warto zdecydować się na wiejski stół na weselu?

Znaleźliście już salę weselną? Czas pomyśleć o układzie stołów i atrakcjach, które przygotujecie dla gości! Warto też zastanowić się nad dodatkami, takimi jak candy bar, drink bar czy wiejski stół.

Obecnie sale weselne mają w swojej ofercie wiele ciekawych niespodzianek dla pary młodej i zaproszonych gości. Wśród nich są m.in. tematyczne stoły, nietypowe dekoracje sali weselnej czy specjalny sposób prezentacji tortu. Dzisiaj spróbujemy zastanowić się nad tym, czy warto inwestować w wiejski stół i włączyć go do menu weselnego.

Wiejski stół na weselu – czy warto się na niego zdecydować?

Wiejski stół pojawia się na polskich weselach od wielu lat, więc nie będzie dużym zaskoczeniem i nowością dla gości. Z drugiej strony, wiele osób nie wyobraża sobie bez niego zabawy weselnej. Kojarzy się z tradycją, więc wielu gości na pewno chętnie z niego skorzysta. Idealną okolicznością do zorganizowania takiego swojskiego kącika są wesela międzynarodowe, na których warto pochwalić się zwyczajami i przysmakami znanymi ze swoich krajów. Dla wielu zagranicznych gości takie wesela są jedyną okazją do zetknięcia się ze specjałami kuchni polskiej. Wiejski stół to wręcz obowiązkowy element wesela w swojskim stylu. Poza funkcją bufetu będzie też pełnił funkcję dekoracyjną. Może on przybierać różne formy, jednak najczęściej jest pełen przysmaków i zakąsek, które świetnie sprawdzą się podczas wesela.

Restauracja Jurajski Gród

Zobacz także: Oczepiny na weselu – jakie zabawy wybrać, aby nie przesadzić?

Wiejski stół – menu

Co powinno znaleźć się na na stole wiejskim? Oczywiście różnego rodzaju suszone kiełbasy, bigos i smalec. Jakie jeszcze specjały proponują sale weselne:

  • kaszanka,
  • swojski chleb na zakwasie,
  • domowy salceson,
  • kiełbasy: czosnkowa, myśliwska, suszona, pieprzowa itp.,
  • pasztety,
  • smalec,
  • domowe ogórki kiszone,
  • szynki np. szynka wędzona,
  • udziec z kością,
  • domowy boczek,
  • swojskie masło,
  • twaróg wiejski,
  • bigos,
  • kwaśnica,
  • żurek,
  • musztarda,
  • domowy chrzan
  • nalewki,
  • bimber,
  • śliwowica.

Cena stołu wiejskiego

Atrakcje na wesele to obecnie niemalże obowiązkowy punkt programu. Każda para w koszty wesela wlicza jakąś małą niespodziankę dla gości. Często ma to związek z poszerzeniem menu weselnego. Ile pieniędzy należy przeznaczyć na wiejski stół? Zazwyczaj trzeba liczyć, że będzie to od 1000 do nawet 2500 tysiąca złotych. Niektóre sale weselne mają odgórnie ustaloną cenę bez względu na ilość zaproszonych gości. Inne sale koszty przeliczają na jedną osobę.

Autor: Adrianna Fliszewska/Anna Respondek-Dądela

Oceń artykuł

Ankieta

Zobacz więcej ankiet
Zobacz więcej ankiet