Dania weselne podano – obsługa i menu na wesele

Dania weselne podano – obsługa i menu na wesele

Serwowane dania to kluczowy element podczas każdego wesela. To właśnie one mają wpływ na zabawę gości, dzięki nim uczestnicy są w pełni sił i bawią się do białego rana. Menu na wesele powinno zawierać nie tylko trzy gorące dania oraz desery. Musi ono być przede wszystkim atrakcją dla oka, a nie tylko dla podniebienia.

Dania weselne podano – o obsłudze i menu na wesele Serwowanie smacznych i dobrze wyglądających dań to podstawa udanego przyjęcia weselnego. Bez wątpienia możemy zdać się na wprawionego kucharza czy sprawdzoną firmę cateringową. Wcześniej jednak sami popróbujmy dań, które zaoferujemy gościom na weselu.

Istnieją potrawy, które warto wykreślić z menu na wesele. I to nie dlatego, że są niesmaczne, lecz mogą wywołać niepotrzebne zamieszanie wśród gości lub ich dyskomfort.

Co nie powinno się znaleźć w Waszym menu na wesele?

  • Podczas przyjęcia unikaj podawania potraw z buraczków, ponieważ ewentualne zabrudzenia są trudne do usunięcia. Barszcz czerwony można zastąpić zupą grzybową lub bulionem.
  • Nie podawaj potraw, które często powodują niestrawność lub wzdęcia.
  • Raczej unikaj podawania ciasta typu makowiec, ponieważ mak lubi osadzać się w zębach i osoby starsze (z sztucznymi szczękami) raczej nie będą go spożywać, ponieważ później mogą się nie czuć komfortowo.
  • Nie podawaj potraw z wykorzystaniem borówek lub jagód, ponieważ brudzą one zęby.
  • Nie podawaj potraw, w których wykorzystana jest duża ilość świeżej cebuli lub czosnku.
  • Podczas przyjęcia zasiadanego nie serwuj kulinarnych eksperymentów, np. homarów, ostryg czy przepiórek, ponieważ w takiej sytuacji osoby, które nie lubią tych potraw będą się czuli zobligowane do ich zjedzenia.

Dobra obsługa to połowa sukcesu

Nawet najpyszniejsze dania nie wywołają zachwytu wśród gości, jeśli zostaną podane nieodpowiednio lub jeśli będą zimne. Sprawdźcie obsługę sali weselnej, porozmawiajcie z nią, przypomnijcie o konieczności zachowania czystości na stołach, wymianie talerzy i sztućców itp. Jeśli wynajmujecie firmę cateringową, sprawdźcie ją dobrze, popytajcie o opinię wśród znajomych.

Jakie pytania zadać osobom prowadzącym firmę cateringową?

  • Ile imprez i jakiego typu przyjęcia organizowała? (Im więcej, tym ma większe doświadczenie)
  • Dla jakiej liczby osób przeważnie organizuje imprezy? Czy są to 500-osobowe bankiety stojące czy raczej 100-osobowe przyjęcia zasiadane?
  • Co firma cateringowa oferuje w ramach swojego wyposażenia, a co musi wypożyczać z wypożyczalni? (To może mieć istotny wpływ na ceny. Jeśli posiada w większości swoje wyposażenie, oferta będzie tańsza od firmy, która większość sprzętu musi wypożyczyć z wypożyczalni gastronomicznej)
  • Kto stanowi obsługę kelnerską? – Uczniowie szkół gastronomicznych czy profesjonalni, zawodowi kelnerzy?
  • Na ilu gości podczas przyjęcia przypada jeden kelner? (To bardzo ważne. Jeśli obsługi będzie za mało, goście będą otrzymywać potrawy w nierównym czasie i zimne)
  • Czy ma referencje od stałych klientów? (Jeśli tak, to możecie zadzwonić do stałych klientów i zapytać o jakość świadczonych przez daną firmę usług).

Warunek: smacznie i atrakcyjnie

Menu weselne to już nie tylko smaczne potrawy. One mają zachwycić oko. Stać się atrakcją. Dlatego na weselach zagościły pokazy kulinarne i barmańskie. Coraz częściej to kucharze serwują dania bezpośrednio ze stacji kulinarnych. Dzięki czemu mamy możliwość zobaczenia dania w całej okazałości. Dodatkowym elementem modnego wesela są nieszablonowo serwowane drinki. Lodowe kieliszki, w których znajdziemy wykwintnego drinka, to dzieła mistrzów barmańskich. Podczas wesela zaproszeni barmani serwują kilku lub kilkunastu minutowe pokazy. To właśnie wtedy możemy być świadkami rozmaitych ewolucji wykonywanych butelkami czy shakerami.

Dekoracyjne słodkości

Teraz można pokusić się o słodkie bufety, czyli wszelkiego rodzaju wymyślnie dekorowane babeczki i mini torciki. To z nich można tworzyć nietypowe tortowe dekoracje. Babeczki z motywem młodej pary czy ślubnych obrączek będą ucztą dla podniebienia każdego gościa. Zamiast wystawiania ciast co 3 metry na stolach weselnych, wystarczy z boku postawić osobny stolik z trzema lub czterema rodzajami słodkości.

Alkohol na weselu dobrze podany

Poproście obsługę, by alkohol podawała w pojemnikach z lodem. Nie tylko obniży on temperaturę trunku, ale też zapobiegnie skraplaniu się wody z butelki. Rozważcie także zamówienie wina bezalkoholowego dla tych, którzy nie lubią mocnego alkoholu.

 

KOMENTARZE: 13

  1. Ważne jest też to, czy taka firma cateringowa ma też własną restauracje. Wtedy to wygląda lepiej i rodzi nadzieję na dobre kompetencje, jak na przykład w kontekście cateringu hawełki. Poza tym ma tu koleżanka racje. Dużą rolę odgrywa też poczta pantoflowa.

  2. u mnie na bank nie będzie buraczków! Znam siebie i wiem, że nie było by to dobre posunięcie z mojej strony. Tak będzie bezpieczniej :)

  3. z moich obserwacji wynika, że w dniu ślubu TRZEBA coś zjeść, bo jeśli obiad jest późno, a jeszcze na wejściu czeka na nas szampan, to niektórzy mogą szybko „odpłynąć” 😉

  4. wydaje mi się, że carving jest jak najbardziej modny, jednak my zdecydowaliśmy się na fontannę czekoladową, bo oboje jesteśmy czekoladowymi łasuchami :)

  5. Ciasto to bardzo przydatna uwaga. Nie bywam na weselach toteż dobrze wiedzieć o takich szczegółach. Osobny stolik to doskonałe rozwiązanie.

  6. my właśnie „nie będziemy znikać”, bo raz, że to nieładnie, a dwa – szkoda zabawy. Sesję zdjęciową mamy umówioną na inny dzień :)

Dodaj komentarz